Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Proste, ale smakowite danie, pachnące świeżymi limonkami. Zamiast limonek można użyć cytryn, a efekt będzie równie dobry. Świetnie się sprawdza na obiad w ciągu tygodnia. Podawać z białym ryżem i z sałatką.

Składniki:

  • 2 limonki
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki musztardy (ziarnistej)
  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Wycisnąć sok z limonek, zachować miąższ, ale białe części wyrzucić.

2Piersi kurczaka posmarować majonezem i musztardą.

3W patelni, na średnim ogniu rozgrzać oliwę i smażyć piersi kurczaka przez 15 minut, odwracając jeden raz.

4Wlać na patelnię sok z limonki i dodać miąższ, smażyć jeszcze przez 3 minuty. Nie smażyć za długo, aby w patelni pozostał jeszcze sok. Podawać.

Porcja dla:

2 osób