Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Proste, ale smakowite danie, pachnące świeżymi limonkami. Zamiast limonek można użyć cytryn, a efekt będzie równie dobry. Świetnie się sprawdza na obiad w ciągu tygodnia. Podawać z białym ryżem i z sałatką.
Składniki:
- 2 limonki
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki musztardy (ziarnistej)
- 4 filety z piersi kurczaka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Wycisnąć sok z limonek, zachować miąższ, ale białe części wyrzucić.
2Piersi kurczaka posmarować majonezem i musztardą.
3W patelni, na średnim ogniu rozgrzać oliwę i smażyć piersi kurczaka przez 15 minut, odwracając jeden raz.
4Wlać na patelnię sok z limonki i dodać miąższ, smażyć jeszcze przez 3 minuty. Nie smażyć za długo, aby w patelni pozostał jeszcze sok. Podawać.
Porcja dla:
2 osób