Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
25 min.

Kiedy moje dzieci były małe, bardzo często gotowałam to risotto dodając świeżo zebrane warzywa i orzechy. Bardzo proste do przygotowania w szybkowarze.

Składniki:

  • 850 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 2 małe marchewki
  • 2-3 małe pory
  • 1 łyżka masła
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 225 ml wytrawnego białego wina

Przygotowanie:

1W garnku zagotować wywar. Marchewki pokroić w kostkę. Z porów usunąć zieloną część, przekroić wzdłuż na pół i dokładnie oczyścić. Pokroić na 2 mm kawałki.

2W szybkowarze stopić łyżkę masła, dodać marchewkę, pora i rozmaryn, podsmażyć. Zalać połową wina i gotować na małym ogniu.

3Kiedy wino odparuje, dodać ryż, wymieszać, a następnie wlać pozostałe wino. Kiedy odparuje, dodać sól i bulion, zamieszać i od razu zamknąć szybkowar. Na dużym ogniu doprowadzić do pełnej mocy, a następnie w zależności od modelu szybkowara – zdjąć z ognia lub zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez 4 minuty.

4W międzyczasie na suchej patelni uprażyć orzechy na złoto, cały czas mieszając.

5Po 4 minutach uważnie uwolnić parę z szybkowaru. Otworzyć i zamieszać ryż, sprawdzić czy nie trzeba jeszcze posolić.

6Dodać masło, wymieszać. Podawać posypane orzechami i parmezanem.

Porcja dla:

4 osób