10 min.
15 min.
25 min.
Kiedy moje dzieci były małe, bardzo często gotowałam to risotto dodając świeżo zebrane warzywa i orzechy. Bardzo proste do przygotowania w szybkowarze.
Składniki:
- 850 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
- 2 małe marchewki
- 2-3 małe pory
- 1 łyżka masła
- 1 gałązka rozmarynu
- 225 ml wytrawnego białego wina
Przygotowanie:
1W garnku zagotować wywar. Marchewki pokroić w kostkę. Z porów usunąć zieloną część, przekroić wzdłuż na pół i dokładnie oczyścić. Pokroić na 2 mm kawałki.
2W szybkowarze stopić łyżkę masła, dodać marchewkę, pora i rozmaryn, podsmażyć. Zalać połową wina i gotować na małym ogniu.
3Kiedy wino odparuje, dodać ryż, wymieszać, a następnie wlać pozostałe wino. Kiedy odparuje, dodać sól i bulion, zamieszać i od razu zamknąć szybkowar. Na dużym ogniu doprowadzić do pełnej mocy, a następnie w zależności od modelu szybkowara – zdjąć z ognia lub zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez 4 minuty.
4W międzyczasie na suchej patelni uprażyć orzechy na złoto, cały czas mieszając.
5Po 4 minutach uważnie uwolnić parę z szybkowaru. Otworzyć i zamieszać ryż, sprawdzić czy nie trzeba jeszcze posolić.
6Dodać masło, wymieszać. Podawać posypane orzechami i parmezanem.
Porcja dla:
4 osób