Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
40 min.

Niektórzy mówią, że kluski w sosie grzybowym to tylko przystawka, ale ja myślę, że to pełen wegetariański posiłek.

Składniki:

  • 10 czerstwych bułek
  • 350 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 średnie cebule grubo posiekane
  • 3 łyżki grubo posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1/8 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • bułka tarta – ile będzie trzeba

Przygotowanie:

1Bułki pokroić na bardzo cienkie kromki, zalać wodą, zamieszać i odstawić na 15 minut.

2W międzyczasie zeszklić cebulę na oleju, dodać pietruszkę i smażyć jeszcze 3 minuty.

3Jajka lekko roztrzepać. Dodać je do bułek wraz z cebulą, pietruszką, solą, pieprzem i gałką. Porządnie wymieszać.

4W dużym, szerokim garnku zagotować lekko osoloną wodę. Zmniejszyć ogień i wrzucić małą „kluskę testową” do delikatnie wrzącej wody – jeśli się rozpadnie dodać do ciasta bułkę tartą po jednej łyżce, aż konsystencja będzie dobra.

5Podzielić ciasto na 12 równych części i formować kluski mokrymi dłońmi. Ponownie doprowadzić wodę do wrzenia, zmniejszyć ogień i delikatnie kłaść kluski na delikatnie gotująca wodę. Gotować przez 20 minut pod częściowym przykryciem.

6Przygotować ragout: pokroić grzyby na grube plasterki. W dużej patelni rozgrzać olej i smażyć grzyby przez 15 minut aż staną się miękkie. Mieszać od czasu do czasu. Zmniejszyć ognień, dodać śmietanę i koniak. Doprawić solą i pieprzem i dusić przez 5 minut aż sos zgęstnieje. Podawać na kluskach.

Porcja dla:

6 osób