25 min.
15 min.
40 min.
Niektórzy mówią, że kluski w sosie grzybowym to tylko przystawka, ale ja myślę, że to pełen wegetariański posiłek.
Składniki:
- 10 czerstwych bułek
- 350 ml ciepłego mleka
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 średnie cebule grubo posiekane
- 3 łyżki grubo posiekanej świeżej natki pietruszki
- 3 jajka
- 1 łyżeczka soli
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1/8 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- bułka tarta – ile będzie trzeba
Przygotowanie:
1Bułki pokroić na bardzo cienkie kromki, zalać wodą, zamieszać i odstawić na 15 minut.
2W międzyczasie zeszklić cebulę na oleju, dodać pietruszkę i smażyć jeszcze 3 minuty.
3Jajka lekko roztrzepać. Dodać je do bułek wraz z cebulą, pietruszką, solą, pieprzem i gałką. Porządnie wymieszać.
4W dużym, szerokim garnku zagotować lekko osoloną wodę. Zmniejszyć ogień i wrzucić małą „kluskę testową” do delikatnie wrzącej wody – jeśli się rozpadnie dodać do ciasta bułkę tartą po jednej łyżce, aż konsystencja będzie dobra.
5Podzielić ciasto na 12 równych części i formować kluski mokrymi dłońmi. Ponownie doprowadzić wodę do wrzenia, zmniejszyć ogień i delikatnie kłaść kluski na delikatnie gotująca wodę. Gotować przez 20 minut pod częściowym przykryciem.
6Przygotować ragout: pokroić grzyby na grube plasterki. W dużej patelni rozgrzać olej i smażyć grzyby przez 15 minut aż staną się miękkie. Mieszać od czasu do czasu. Zmniejszyć ognień, dodać śmietanę i koniak. Doprawić solą i pieprzem i dusić przez 5 minut aż sos zgęstnieje. Podawać na kluskach.
Porcja dla:
6 osób