20 min.
20 min.
140 min.
Pyszne i bardzo proste do przygotowania bułki, które doskonale nadają się do hamburgerów, ale nie tylko! Polecam!
Składniki:
- 1 szklanka (225 ml) mleka
- 1 szklanka (225 ml) wody
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
Przygotowanie:
1W rondelku wymieszać mleko z wodą, masłem, cukrem i solą. Zagotować i odstawić na bok do przestudzenia. Jeśli mieszanina będzie zbyt gorąca, to zabije drożdże.
2W dużej misce wymieszać mąkę z drożdżami. Dodać mokre składniki i wymieszać. Wyrabiać ciasto przez 10 minut, przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
3Ciasto zagnieść i podzielić na 12 porcji. Uformować kulki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym. Odstawić na minutę, a następnie spłaszczyć dłonią na szerokość 8-10 cm. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
4Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. W miseczce wymieszać żółtko z łyżką wody i posmarować wierzch bułek.
5Piec przez około 20 minut, aż będą rumiane.
Porcja dla:
12 osób