Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
140 min.

Pyszne i bardzo proste do przygotowania bułki, które doskonale nadają się do hamburgerów, ale nie tylko! Polecam!

Składniki:

  • 1 szklanka (225 ml) mleka
  • 1 szklanka (225 ml) wody
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli

Przygotowanie:

1W rondelku wymieszać mleko z wodą, masłem, cukrem i solą. Zagotować i odstawić na bok do przestudzenia. Jeśli mieszanina będzie zbyt gorąca, to zabije drożdże.

2W dużej misce wymieszać mąkę z drożdżami. Dodać mokre składniki i wymieszać. Wyrabiać ciasto przez 10 minut, przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

3Ciasto zagnieść i podzielić na 12 porcji. Uformować kulki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym. Odstawić na minutę, a następnie spłaszczyć dłonią na szerokość 8-10 cm. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.

4Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. W miseczce wymieszać żółtko z łyżką wody i posmarować wierzch bułek.

5Piec przez około 20 minut, aż będą rumiane.

Porcja dla:

12 osób