Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
40 min.

Dla jednych to danie główne dla drugich to zaledwie deser. Kluski przygotowujemy z ziemniaków i twarogu i są naprawdę pyszne.

Składniki:

  • 250 g ziemniaków
  • 250 g tłustego białego twarogu
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru

Przygotowanie:

1Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i przecisnąć przez praskę.

2Ser przecisnąć przez praskę, wbić do niego całe jajko, żółtko, 2 łyżki mąki, 25 g kaszy manny, cukier i szczyptę soli. Dobrze wymieszać.

3Masę serową połączyć z ziemniakami i wrobić na gładką masę.

4Z ciasta odrywać małe kawałki i formować z nich podłużne kluski, rozkładać na stolnicy wysypanej mąką.

5Kluski gotować w osolonym wrzątku do wypłynięcia na wierzch.

6Na patelni roztopić masło i partiami podsmażać kluski na złoty kolor.

7Posypać cukrem pudrem i wymieszać delikatnie z makiem.

Porcja dla:

6 osób