20 min.
20 min.
40 min.
Dla jednych to danie główne dla drugich to zaledwie deser. Kluski przygotowujemy z ziemniaków i twarogu i są naprawdę pyszne.
Składniki:
- 250 g ziemniaków
- 250 g tłustego białego twarogu
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
Przygotowanie:
1Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i przecisnąć przez praskę.
2Ser przecisnąć przez praskę, wbić do niego całe jajko, żółtko, 2 łyżki mąki, 25 g kaszy manny, cukier i szczyptę soli. Dobrze wymieszać.
3Masę serową połączyć z ziemniakami i wrobić na gładką masę.
4Z ciasta odrywać małe kawałki i formować z nich podłużne kluski, rozkładać na stolnicy wysypanej mąką.
5Kluski gotować w osolonym wrzątku do wypłynięcia na wierzch.
6Na patelni roztopić masło i partiami podsmażać kluski na złoty kolor.
7Posypać cukrem pudrem i wymieszać delikatnie z makiem.
Porcja dla:
6 osób