Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
45 min.

Jest to przepis, który zachwyci nawet tych, którzy normalnie nie przepadają za cukinią. Najlepiej wychodzi, gdy warzywa są prosto z targu. Znakomity letni dodatek do dań!

Składniki:

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 mała cebula
  • 2 średnie pomidory, grubo posiekane
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

1Rozgrzać olej na dużej patelni na średnim ogniu. Zeszklić na nim cebulę. Dodać pomidory, przyprawić solą i pieprzem. Smażyć, mieszając przez 5 minut. Dodać cukinię, liść laurowy i bazylię. Przykryć, zmniejszyć ogień i dusić na wolnym ogniu przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Przed podaniem usunąć liść laurowy.

Porcja dla:

6 osób