Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
90 min.

Bardzo sycące i rozgrzewające danie na chłodny dzień – jak to zapiekanka – warstwy kapusty, cebuli, ziemniaków, kiełbasy i boczku.

Składniki:

  • 1/2 główki kapusty
  • 8-10 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 300 g kiełbasy
  • 200 g boczku

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.

2Kapustę poszatkować, ziemniaki obrać i pokroić w plasterki, marchewkę i kiełbasę w półksiężyce, a boczek i cebule w kostkę.

3Brytfankę natłuścić olejem i ukladać kolejno warstwy: ziemniaki, kiełbasa, boczek, cebule, kapusta i marchewka, oprószyć solą i pieprzem i ułożyć drugą warstwę w tej samej kolejności.

4Zapiekankę skropić olejem, oprószyć solą i pieprzem, można posmarować majonezem. Przykryć folią i piec przez godzinę.

Porcja dla:

6 osób