Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
90 min.
90 min.
Bardzo sycące i rozgrzewające danie na chłodny dzień – jak to zapiekanka – warstwy kapusty, cebuli, ziemniaków, kiełbasy i boczku.
Składniki:
- 1/2 główki kapusty
- 8-10 ziemniaków
- 2 marchewki
- 300 g kiełbasy
- 200 g boczku
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
2Kapustę poszatkować, ziemniaki obrać i pokroić w plasterki, marchewkę i kiełbasę w półksiężyce, a boczek i cebule w kostkę.
3Brytfankę natłuścić olejem i ukladać kolejno warstwy: ziemniaki, kiełbasa, boczek, cebule, kapusta i marchewka, oprószyć solą i pieprzem i ułożyć drugą warstwę w tej samej kolejności.
4Zapiekankę skropić olejem, oprószyć solą i pieprzem, można posmarować majonezem. Przykryć folią i piec przez godzinę.
Porcja dla:
6 osób