Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
75 min.
Całkowity czas:
95 min.

Pieczone ziemniaki faszerowane nadzieniem ze świeżego szpinaku, żółtego sera i śmietany. Można podawać jako przystawkę albo dodatek do obiadu.

Składniki:

  • 4 duże mączyste ziemniaki
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Wyszorować ziemniaki do czysta pod bieżącą wodą i dokładnie wytrzeć papierowym ręcznikiem kuchennym. Ułożyć je na blasze i posmarować olejem, używając pędzla kuchennego. Piec w gorącym piekarniku około godziny.

2Zetrzeć ser na tarce o dużych oczkach. Szpinaku przebrać, opłukać i dokładnie otrząsnąć z wody.

3Zmieszać połowę sera ze szpinakiem i śmietaną. Przyprawić solą i pieprzem.

4Lekko ostudzić ziemniaki. Odciąć z każdego ziemniaka plasterek o grubości około 1 cm poziomo od góry. Wybrać łyżeczką miąższ z większej części ziemniaka, pozostawić ścianki o grubości około 1 cm. Włożyć miąższ do miski i rozgnieść widelcem. Zmieszać z masą serowo-śmietanową.

5Napełnić nadzieniem wydrążone ziemniaki. Posypać nadzienie resztą tartego sera. Ponownie ułożyć ziemniaki na blasze i piec w gorącym piekarniku około 15 minut, aż ser się rozpuści. Wyjąć i posypać resztą szczypiorku. Podawać na gorąco.

Porcja dla:

4 osób