20 min.
75 min.
95 min.
Pieczone ziemniaki faszerowane nadzieniem ze świeżego szpinaku, żółtego sera i śmietany. Można podawać jako przystawkę albo dodatek do obiadu.
Składniki:
- 4 duże mączyste ziemniaki
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Wyszorować ziemniaki do czysta pod bieżącą wodą i dokładnie wytrzeć papierowym ręcznikiem kuchennym. Ułożyć je na blasze i posmarować olejem, używając pędzla kuchennego. Piec w gorącym piekarniku około godziny.
2Zetrzeć ser na tarce o dużych oczkach. Szpinaku przebrać, opłukać i dokładnie otrząsnąć z wody.
3Zmieszać połowę sera ze szpinakiem i śmietaną. Przyprawić solą i pieprzem.
4Lekko ostudzić ziemniaki. Odciąć z każdego ziemniaka plasterek o grubości około 1 cm poziomo od góry. Wybrać łyżeczką miąższ z większej części ziemniaka, pozostawić ścianki o grubości około 1 cm. Włożyć miąższ do miski i rozgnieść widelcem. Zmieszać z masą serowo-śmietanową.
5Napełnić nadzieniem wydrążone ziemniaki. Posypać nadzienie resztą tartego sera. Ponownie ułożyć ziemniaki na blasze i piec w gorącym piekarniku około 15 minut, aż ser się rozpuści. Wyjąć i posypać resztą szczypiorku. Podawać na gorąco.
Porcja dla:
4 osób