15 min.
45 min.
Taka świeża mieszanka płatków i nasion z soczystymi owocami urozmaici śniadania osobom, które wcześniej jadały tylko suszone musli. Ma miękką konsystencję jak owsianka i zawiera wiele świeżych składników. Polecamy na początek dnia.
Składniki:
- 85 g bulguru
- 115 g płatków owsianych
- 240 ml soku jabłkowego
- 50 g zmiażdżonych, niesparzonych migdałów
- 3 łyżki orzeszków piniowych
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 10 suszonych moreli, pokrojonych w kostkę
- 10 suszonych fig, drobno pokrojonych
- 3 łyżki brązowego cukru
- 2 jabłka, starte na grubej tarce
- 1 duża lub 2 małe persymony, obrane i pokrojone w kostkę
- 1 marakuja
- kilka kropli esencji migdałowej
Przygotowanie:
1Wymieszać w dużej misce bulgur z 240 ml wody. Przykryć miskę, zostawić na 30 minut, aż się namoczy i bulgur będzie miękki. Odsączyć dokładnie przez sitko i wrzucić z powrotem do miski.
2Dodać płatki owsiane, sok z jabłek, migdały, orzeszki piniowe, pestki słonecznika, morele, figi, brązowy cukier, starte jabłko i persymonę pokrojoną w kostkę. Wymieszać z bulgurem.
3Przeciąć marakuję na pół. Umieścić sitko nad miską z musli i przełożyć miąższ i pestki marakui do sitka. Naciskać, aż wyciśniemy cały sok i na sitku zostaną tylko pestki. Wyrzucić pestki.
4Można dodać esencję migdałową i trochę soku z jabłek, żeby mieszanka była wilgotna, ale nie wodnista. Przechowywać w lodówce pod przykryciem, aż do chwili podania. Serwować z pestkami granatu lub jagodami, dodać też trochę persymony. Musli można przechowywać w lodówce pod szczelnym przykryciem do 2 dni. Przed podaniem zamieszać i udekorować świeżymi owocami.
Porcja dla:
6 osób