Czas przygotowania:
15 min.
Całkowity czas:
45 min.

Taka świeża mieszanka płatków i nasion z soczystymi owocami urozmaici śniadania osobom, które wcześniej jadały tylko suszone musli. Ma miękką konsystencję jak owsianka i zawiera wiele świeżych składników. Polecamy na początek dnia.

Składniki:

  • 85 g bulguru
  • 115 g płatków owsianych
  • 240 ml soku jabłkowego
  • 50 g zmiażdżonych, niesparzonych migdałów
  • 3 łyżki orzeszków piniowych
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 10 suszonych moreli, pokrojonych w kostkę
  • 10 suszonych fig, drobno pokrojonych
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 jabłka, starte na grubej tarce
  • 1 duża lub 2 małe persymony, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 marakuja
  • kilka kropli esencji migdałowej

Przygotowanie:

1Wymieszać w dużej misce bulgur z 240 ml wody. Przykryć miskę, zostawić na 30 minut, aż się namoczy i bulgur będzie miękki. Odsączyć dokładnie przez sitko i wrzucić z powrotem do miski.

2Dodać płatki owsiane, sok z jabłek, migdały, orzeszki piniowe, pestki słonecznika, morele, figi, brązowy cukier, starte jabłko i persymonę pokrojoną w kostkę. Wymieszać z bulgurem.

3Przeciąć marakuję na pół. Umieścić sitko nad miską z musli i przełożyć miąższ i pestki marakui do sitka. Naciskać, aż wyciśniemy cały sok i na sitku zostaną tylko pestki. Wyrzucić pestki.

4Można dodać esencję migdałową i trochę soku z jabłek, żeby mieszanka była wilgotna, ale nie wodnista. Przechowywać w lodówce pod przykryciem, aż do chwili podania. Serwować z pestkami granatu lub jagodami, dodać też trochę persymony. Musli można przechowywać w lodówce pod szczelnym przykryciem do 2 dni. Przed podaniem zamieszać i udekorować świeżymi owocami.

Porcja dla:

6 osób