Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
15 min.

Te tureckie kotleciki będą hitem tego sezonu grillowego, bo bardzo szybko się je przygotowuje. Doskonale smakują w chlebku pitta z dodatkami typowymi dla kebabów, albo podane z ryżem, cytryną i pokrojoną w krążki cebulą.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 4 kromki czerstwego chleba, namoczonego w wodzie i dobrze odciśniętego
  • 1 duża cebula, drobno posiekana
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 6 łyżki wody
  • 2-3 szczypty pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik na funkcji „grill”.

2Dobrze wymieszać wszystkie składniki. W mokrych dłoniach formować z masy małe kuleczki.

3Nadziać kuleczki na patyczki do szaszłyków i piec pod grillem, od czasu do czasu odwracając, aż się równo obsmażą i nie będą już różowe.

Porcja dla:

4 osób