Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
15 min.
15 min.
Te tureckie kotleciki będą hitem tego sezonu grillowego, bo bardzo szybko się je przygotowuje. Doskonale smakują w chlebku pitta z dodatkami typowymi dla kebabów, albo podane z ryżem, cytryną i pokrojoną w krążki cebulą.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 4 kromki czerstwego chleba, namoczonego w wodzie i dobrze odciśniętego
- 1 duża cebula, drobno posiekana
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 6 łyżki wody
- 2-3 szczypty pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik na funkcji „grill”.
2Dobrze wymieszać wszystkie składniki. W mokrych dłoniach formować z masy małe kuleczki.
3Nadziać kuleczki na patyczki do szaszłyków i piec pod grillem, od czasu do czasu odwracając, aż się równo obsmażą i nie będą już różowe.
Porcja dla:
4 osób