20 min.
60 min.
80 min.
Pieczone ziemniaki faszerowane nadzieniem z podsmażonych pieczarek i cukinii. Doskonałe na lekki obiad lub lunch, albo na kolację.
Składniki:
- 4 duże mączyste ziemniaki
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Wyszorować ziemniaki do czysta pod bieżącą wodą i dokładnie wytrzeć papierowym ręcznikiem kuchennym. Ułożyć je na blasze i posmarować olejem, używając pędzla kuchennego. Piec przez 1 godzinę.
2Przygotować nadzienie. Wytrzeć do sucha pieczarki, pokroić cukinię w plasterki. Rozgrzać łyżkę oliwy na teflonowej patelni. Smażyć pieczarki i cukinię około 15 minut. Przełożyć warzywa wraz z powstałym przy smażeniu sosem z patelni do miski. Dodać łyżkę oliwy, łyżeczkę octu, łyżeczkę musztardy i natkę pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
3Ostudzić nieco ziemniaki, następnie naciąć pionowo każdego ziemniaka od góry i powiększyć nacięcie palcami. Włożyć przygotowane nadzienie do kieszonek i posypać pokrojonym szczypiorkiem. Podawać na gorąco.
Porcja dla:
4 osób