Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
60 min.

Smaczne danie na obiad dla całej rodziny. Kotlety z puree ziemniaczanego i dorsza upieczone w panierce z dodatkiem parmezanu.

Składniki:

  • 500 g mączystych ziemniaków
  • 400 g filetów rybnych, np. z dorsza
  • 125 ml mleka
  • 3 cebulki dymki
  • cienko otarta skórka z 1 cytryny
  • 3 łyżki pesto

Przygotowanie:

1Obrać ziemniaki, pokroić w kostkę i gotować przez 15 minut, aż zmiękną. Odlać, krótko odparować i rozgnieść widelcem.

2Umyć rybę i ułożyć na teflonowej patelni. Zalać mlekiem i zagotować. Zmniejszyć ogień, gotować przez 5-6 minut. Wyjąć rybę z patelni i rozdrobnić widelcem. Mleko zlać i zachować. Oczyścić cebulki dymki i drobno posiekać.

3Wymieszać w misce ziemniaki z rybą, cebulką, skórką cytryny i pesto. Dodać 2-3 łyżki mleka z patelni i całość razem zagnieść. Przyprawić solą i pieprzem. Uformować z masy 8 płaskich kotlecików i odłożyć na około 10 minut w chłodne miejsce.

4Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Rozbełtać jajko. Wymieszać bułkę tartą z parmezanem. Obtaczać kotleciki najpierw w mące, następnie w jajku, a na koniec w panierce z parmezanem. Układać na blasze. Przekroić pomidory na pół, ułożyć obok kotlecików i przyprawić pieprzem. Piec przez 20 minut. W połowie pieczenia odwrócić kotleciki. Podawać na gorąco.

Porcja dla:

4 osób