30 min.
20 min.
60 min.
Smaczne danie na obiad dla całej rodziny. Kotlety z puree ziemniaczanego i dorsza upieczone w panierce z dodatkiem parmezanu.
Składniki:
- 500 g mączystych ziemniaków
- 400 g filetów rybnych, np. z dorsza
- 125 ml mleka
- 3 cebulki dymki
- cienko otarta skórka z 1 cytryny
- 3 łyżki pesto
Przygotowanie:
1Obrać ziemniaki, pokroić w kostkę i gotować przez 15 minut, aż zmiękną. Odlać, krótko odparować i rozgnieść widelcem.
2Umyć rybę i ułożyć na teflonowej patelni. Zalać mlekiem i zagotować. Zmniejszyć ogień, gotować przez 5-6 minut. Wyjąć rybę z patelni i rozdrobnić widelcem. Mleko zlać i zachować. Oczyścić cebulki dymki i drobno posiekać.
3Wymieszać w misce ziemniaki z rybą, cebulką, skórką cytryny i pesto. Dodać 2-3 łyżki mleka z patelni i całość razem zagnieść. Przyprawić solą i pieprzem. Uformować z masy 8 płaskich kotlecików i odłożyć na około 10 minut w chłodne miejsce.
4Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Rozbełtać jajko. Wymieszać bułkę tartą z parmezanem. Obtaczać kotleciki najpierw w mące, następnie w jajku, a na koniec w panierce z parmezanem. Układać na blasze. Przekroić pomidory na pół, ułożyć obok kotlecików i przyprawić pieprzem. Piec przez 20 minut. W połowie pieczenia odwrócić kotleciki. Podawać na gorąco.
Porcja dla:
4 osób