15 min.
15 min.
45 min.
Przepis na pomidory z marchewką i cebulą, dzięki czemu mają wspaniały, słodkawy smak. Ten przepis jest na 3-litrowy słoik, do którego zmieści się ok. 1,5 kg pomidorów, ale ich ilość będzie zależeć od tego, jakie będą duże i jaki będą miały kształt.
Składniki:
- 1,5 kg pomidorów (lub tyle, ile się zmieści w 3-litrowym słoiku)
- 2-3 baldachimy kopru
- 2-3 liście czarnej porzeczki
- 3 łodyżki natki pietruszki
- 1 cebula pokrojona w krążki
- 2 marchewki pokrojone w plasterki
Przygotowanie:
1Do słoika 3-litrowego (lub do 3 słoików litrowych) włożyć pomidory, koper, liście porzeczki, pietruszkę, cebulę i marchewkę. Następnie wlać do słoika wrzącą wodę tak, aby przykryła całą zawartość słoika i odstawić na 10-15 minut.
2Odcedzić wodę ze słoika wlewając ją do rondelka. Dodać do niej liście laurowe i pieprz. Doprowadzić do wrzenia, a następnie dodać sól i cukier, i mieszać, aż się rozpuszczą. Zdjąć z ognia, dodać ocet i wymieszać. Wlać marynatę do słoika tak, aby pomidory były nią przykryte. Zakręcić szczelnie słoiki.
Porcja dla:
1 osoby