Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
63 min.
Całkowity czas:
78 min.

Kiedy jest sezon na fasolkę szparagową lubię zrobić z niej przetwory na zimę. Ten przepis jest bardzo prosty, a potem zimą można chrupać pyszne warzywa prosto ze spiżarni 🙂 Składniki są podane na 1 kg fasolki, ale łatwo je podwoić, czy potroić.

Składniki:

  • 1 kg fasolki szparagowej
  • 2 szklanki wody
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru

Przygotowanie:

1Fasolkę umyć i obrać z włókien. Włożyć do garnka.

2W osobnym garnku wymieszać wodę z solą i cukrem i zagotować. Wrzącą zalewą zalać fasolkę (aby ją przykryła). Gotować przez 3 minuty.

3Wyjmować fasolkę z garnka łyżką cedzakową i gorącą nakładać do słoików (najlepiej litrowych, wysterylizowanych). Pozostawiać ok. 3 cm wolne od góry słoika. Zalać gorącą zalewą, w której się gotowała.

4Brzegi słoików dokładnie wytrzeć do czysta suchą ściereczką i zakręcić.

5Pasteryzacja: słoiki wstawić do dużego garnka, na dnie rozścielając najpierw czystą ściereczkę. Zalać je wodą do 3/4 wysokości. Wstawić na niewielki ogień i gotować bardzo delikatnie przez 1 godzinę licząc od momentu zawrzenia wody.

6Słoki ostrożnie wyjąć z wrzątku i odstawić, aby ostygły.

Porcja dla:

4 osób