15 min.
63 min.
78 min.
Kiedy jest sezon na fasolkę szparagową lubię zrobić z niej przetwory na zimę. Ten przepis jest bardzo prosty, a potem zimą można chrupać pyszne warzywa prosto ze spiżarni 🙂 Składniki są podane na 1 kg fasolki, ale łatwo je podwoić, czy potroić.
Składniki:
- 1 kg fasolki szparagowej
- 2 szklanki wody
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
1Fasolkę umyć i obrać z włókien. Włożyć do garnka.
2W osobnym garnku wymieszać wodę z solą i cukrem i zagotować. Wrzącą zalewą zalać fasolkę (aby ją przykryła). Gotować przez 3 minuty.
3Wyjmować fasolkę z garnka łyżką cedzakową i gorącą nakładać do słoików (najlepiej litrowych, wysterylizowanych). Pozostawiać ok. 3 cm wolne od góry słoika. Zalać gorącą zalewą, w której się gotowała.
4Brzegi słoików dokładnie wytrzeć do czysta suchą ściereczką i zakręcić.
5Pasteryzacja: słoiki wstawić do dużego garnka, na dnie rozścielając najpierw czystą ściereczkę. Zalać je wodą do 3/4 wysokości. Wstawić na niewielki ogień i gotować bardzo delikatnie przez 1 godzinę licząc od momentu zawrzenia wody.
6Słoki ostrożnie wyjąć z wrzątku i odstawić, aby ostygły.
Porcja dla:
4 osób