Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
08 min.
Całkowity czas:
23 min.

Schabowy w diecie obniżającej ciśnienie krwi? Właśnie tak. Dziś wieprzowina jest o połowę chudsza, niż jeszcze kilka lat temu. A jeśli kotlety podamy z domowej roboty pesto, będą nie tylko zdrowe, ale także soczyste i smaczne.

Składniki:

  • 180 g makaronu, szerokich wstążek
  • 85 g świeżych liści bazylii
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 kotlety schabowe o grubości 1 cm (ok. 115 g każdy)

Przygotowanie:

1Rozgrzać opiekacz do średniej temperatury. Ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu.

2Posiekać w malakserze (niezbyt drobno) bazylię z czosnkiem. Dodać pieprz i bułkę tartą, miksować jeszcze chwilę, aż wszystko się połączy. Cały czas miksując stopniowo dodawać oliwę. Odstawić gotowe pesto.

3Natłuścić odrobiną oliwy żaroodporną patelnię o grubym dnie i rozgrzać na dużym ogniu, położyć na niej kotlety i smażyć przez około minuty z każdej strony, aż się zrumienią. Zdjąć z ognia. Posmarować kotlety pesto i umieścić w opiekaczu.

4Grillować przez około 2 minut z każdej strony, aż mięso się upiecze. Rozłożyć makaron na 4 talerze, na wierzchu każdej porcji makaronu położyć kotlet.

Porcja dla:

4 osób