Czas przygotowania:
45 min.
Całkowity czas:
45 min.

Idealne na imprezę jako lekka warzywna przekąska. Chipsy ziemniaczane powinny być chrupiące i złotobrązowe, buraczane zaś twarde i suche.

Składniki:

  • 2 ziemniaki sałatkowe
  • 2 buraki
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • sól

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Wyłożyć 3 blachy papierem do pieczenia. Wyszorować ziemniaki i buraki do czysta pod bieżącą wodą, wytrzeć papierowym ręcznikiem i pokroić w plasterki o grubości 3 mm. Ułożyć plasterki ziemniaków i buraków w osobnych płaskich formach do pieczenia i skropić olejem (po łyżce oleju na formę). Odwracać i mieszać plasterki, aż każdy pokryje się cienką warstewką oleju, potem układać je pojedynczo na blachach i posolić.

2Piec w gorącym piekarniku około 35 minut, regularnie odwracając co jakiś czas. Chipsy ziemniaczane powinny być chrupiące i złotobrązowe, buraczane zaś twarde i suche. Wystudzić je na metalowej kratce.

3W czasie, gdy chipsy się pieką, przygotować sos. Obrać szalotkę i drobno posiekać. Rozgrzać olej w garnku. Smażyć w nim szalotkę 2 minuty, dodając czosnek rozgnieciony w prasce. Wsypać przyprawy i bardzo krótko smażyć razem. Dodać masło orzechowe, sos sojowy, miód i 4 łyżki wody i podgrzewać na małym ogniu, aż sos zrobi się kremowy. Zdjąć z ognia, dodać sok z cytryny i wymieszać. Ostudzić i podawać do chipsów.

Porcja dla:

4 osób