Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
30 min.

Bardzo prosty pomysł na przepyszne, chrupiące i orientalne w smaku ogórki z curry. Doskonałe jako przetwory na zimę.

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg ogórków
  • 2 cebule
  • świeże liście selera
  • gorczyca
  • 1 litr wody

Przygotowanie:

1Ogórki umyć, wysuszyć, obrać ze skórki i pokroić w słupki.

2Wodę, cukier, ocet, sól i curry zagotować. Do gorącej zalewy wrzucić pokrojoną w półksiężyce cebulę. Zalewę ostudzić.

3Do każdego słoika włożyć po listku selera, trochę ziaren gorczycy i pokrojone w słupki ogórki. Ostudzoną zalewę wymieszać i zalać nią ogórki w słoikach. Pasteryzować 2 minuty.

4PASTERYZACJA: Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować ok. 2 minuty, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami) i odstawić do ostygnięcia.

Porcja dla:

4 osób