Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
15 min.
15 min.
Smaczny sposób na szpinak. To dobre kotlety dla wegetarian, smakują też dzieciom – więc jest to dobry sposób na przemycenie im porcji warzyw!
Składniki:
- 2 jajka
- 200 g szpinaku (może być mrożony)
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
- bułka tarta do obtoczenia
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1Jedno jajko ugotować na twardo. Obrać i posiekać.
2Mrożony szpinak rozmrozić i odcisnąć wodę.
3Na patelni odparować mrożony szpinak (jeśli używamy świeżego to dusić tylko przez minutę). Dodać czosnek, masło i posiekane jajko, wymieszać i chwilę poddusić. Doprawić solą i pieprzem.
4Z masy formować kotlety. Jajko roztrzepać w miseczce i obtaczać w nim kotlety, a następnie panierować je w bułce tartej.
5Smażyć na rozgrzanym oleju przez kilka minut, w międzyczasie odwracając.
Porcja dla:
4 osób