Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
15 min.

Smaczny sposób na szpinak. To dobre kotlety dla wegetarian, smakują też dzieciom – więc jest to dobry sposób na przemycenie im porcji warzyw!

Składniki:

  • 2 jajka
  • 200 g szpinaku (może być mrożony)
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1Jedno jajko ugotować na twardo. Obrać i posiekać.

2Mrożony szpinak rozmrozić i odcisnąć wodę.

3Na patelni odparować mrożony szpinak (jeśli używamy świeżego to dusić tylko przez minutę). Dodać czosnek, masło i posiekane jajko, wymieszać i chwilę poddusić. Doprawić solą i pieprzem.

4Z masy formować kotlety. Jajko roztrzepać w miseczce i obtaczać w nim kotlety, a następnie panierować je w bułce tartej.

5Smażyć na rozgrzanym oleju przez kilka minut, w międzyczasie odwracając.

Porcja dla:

4 osób