Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
20 min.

Szybki i prosty przepis na pyszny jajeczny krem waniliowy. Jest znakomitym dodatkiem do puddingów, ciast, tart, czy owoców.

Składniki:

  • 1 laska wanilii podzielona na 3 części
  • 100 g cukru
  • 4 żółtka
  • 500 ml mleka
  • 1 szczypta soli

Przygotowanie:

1Zagotować mleko z wanilią i solą. Odstawić.

2W dużej misce zmiksować żółtka z cukrem na jasną i puszystą masę.

3Z mleka wyjąć wanilię, a następnie stopniowo wlewać je do żółtek, stale mieszając.

4Wlać całość z powrotem do garnka i gotować na małym ogniu, stale mieszając aż krem zgęstnieje. NIE doprowadzić do wrzenia!

5Gdy krem będzie gładki, zdjąć z ognia i odstawić na kilka minut aby przestygł. Podawać lub wstawić do lodówki.

Porcja dla:

4 osób