Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
20 min.
20 min.
Szybki i prosty przepis na pyszny jajeczny krem waniliowy. Jest znakomitym dodatkiem do puddingów, ciast, tart, czy owoców.
Składniki:
- 1 laska wanilii podzielona na 3 części
- 100 g cukru
- 4 żółtka
- 500 ml mleka
- 1 szczypta soli
Przygotowanie:
1Zagotować mleko z wanilią i solą. Odstawić.
2W dużej misce zmiksować żółtka z cukrem na jasną i puszystą masę.
3Z mleka wyjąć wanilię, a następnie stopniowo wlewać je do żółtek, stale mieszając.
4Wlać całość z powrotem do garnka i gotować na małym ogniu, stale mieszając aż krem zgęstnieje. NIE doprowadzić do wrzenia!
5Gdy krem będzie gładki, zdjąć z ognia i odstawić na kilka minut aby przestygł. Podawać lub wstawić do lodówki.
Porcja dla:
4 osób