Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Całkowity czas:
05 min.
05 min.
Bardzo dobry i lekki sos sałatkowy, który można użyć do sałatek warzywnych albo z makaronem. Ważne aby do jego przygotowania użyć ręcznego miksera.
Składniki:
- 2 czubate łyżki musztardy
- 3 łyżki czerwonego octu winnego
- sól i pieprz do smaku
- 200 ml oliwy z oliwek
- 100 ml oleju roślinnego
- 200 ml jogurtu
- trochę wody (jeśli sos jest za gęsty)
- bazylia lub suszony rozmaryn (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1W dużym słoju lub wysokim pojemniku zmiksować wszystkie składniki za pomocą miksera ręcznego. Zużyć natychmiast lub przechowywać w lodówce. (Bardzo dobrze się przechowuje, można więc go zrobić na zapas.)
Porcja dla:
30 osób