Czas przygotowania:
05 min.
Całkowity czas:
05 min.

Bardzo dobry i lekki sos sałatkowy, który można użyć do sałatek warzywnych albo z makaronem. Ważne aby do jego przygotowania użyć ręcznego miksera.

Składniki:

  • 2 czubate łyżki musztardy
  • 3 łyżki czerwonego octu winnego
  • sól i pieprz do smaku
  • 200 ml oliwy z oliwek
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 200 ml jogurtu
  • trochę wody (jeśli sos jest za gęsty)
  • bazylia lub suszony rozmaryn (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1W dużym słoju lub wysokim pojemniku zmiksować wszystkie składniki za pomocą miksera ręcznego. Zużyć natychmiast lub przechowywać w lodówce. (Bardzo dobrze się przechowuje, można więc go zrobić na zapas.)

Porcja dla:

30 osób