Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
35 min.

Wpadłem na pomysł tego dania gdy byłem biedny i głody, i wyszedł tak dobry, że teraz często proszą o niego moi domownicy. Jajek nie trzeba dodawać, ale myślę, że dodają tego czegoś!

Składniki:

  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 duże czerwone ziemniaki, pokrojone w kostkę
  • 500 g kiełbasy pokrojonej w kostkę
  • 450 g mrożonej mieszanki warzywnej z papryką i cebulą
  • 1 puszka (300 g) kukurydzy
  • 1/4 łyżeczki czerwonej papryki w płatkach, rozgniecionej
  • 1 szczypta soli i pieprzu do smaku
  • 6 jajek

Przygotowanie:

1W dużej patelni na średnim ogniu rozgrzać 1 łyżkę oleju. Dodać ziemniaki i kiełbasę i smażyć, aż kiełbasa się zrumieni, a ziemniaki będą prawie miękkie (około 10 minut). Dodać mrożoną mieszankę warzyw; doprawić do smaku czerwoną papryką w płatkach, pieprzem i solą. Dusić, mieszając od czasu do czasu, aż mieszanina będzie gorąca, a ziemniaki zmiękną (około 10 minut).

2Tymczasem, w dużej patelni na średnim ogniu, rozgrzać pozostałe 2 łyżki oleju. Na rozgrzany olej wbić jaja i smażyć do pożądanej konsystencji (około 1,5 minuty na stronę). Podzielić mieszaninę z kiełbasą na 6 porcji, a na każdą położyć po jajku sadzonym.

Porcja dla:

6 osób