15 min.
20 min.
35 min.
Wpadłem na pomysł tego dania gdy byłem biedny i głody, i wyszedł tak dobry, że teraz często proszą o niego moi domownicy. Jajek nie trzeba dodawać, ale myślę, że dodają tego czegoś!
Składniki:
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 4 duże czerwone ziemniaki, pokrojone w kostkę
- 500 g kiełbasy pokrojonej w kostkę
- 450 g mrożonej mieszanki warzywnej z papryką i cebulą
- 1 puszka (300 g) kukurydzy
- 1/4 łyżeczki czerwonej papryki w płatkach, rozgniecionej
- 1 szczypta soli i pieprzu do smaku
- 6 jajek
Przygotowanie:
1W dużej patelni na średnim ogniu rozgrzać 1 łyżkę oleju. Dodać ziemniaki i kiełbasę i smażyć, aż kiełbasa się zrumieni, a ziemniaki będą prawie miękkie (około 10 minut). Dodać mrożoną mieszankę warzyw; doprawić do smaku czerwoną papryką w płatkach, pieprzem i solą. Dusić, mieszając od czasu do czasu, aż mieszanina będzie gorąca, a ziemniaki zmiękną (około 10 minut).
2Tymczasem, w dużej patelni na średnim ogniu, rozgrzać pozostałe 2 łyżki oleju. Na rozgrzany olej wbić jaja i smażyć do pożądanej konsystencji (około 1,5 minuty na stronę). Podzielić mieszaninę z kiełbasą na 6 porcji, a na każdą położyć po jajku sadzonym.
Porcja dla:
6 osób