Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
25 min.

Smakowicie proste danie z krewetkami w roli głównej. Wystarczy usmażyć je z odrobiną czosnku, chili i białego wina. Pycha!

Składniki:

  • 450 g krewetek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2-3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 szczypta chili w płatkach
  • 60 ml białego wina
  • sól do smaku
  • 1 pęczek natki pietruszki, posiekanej

Przygotowanie:

1Krewetki umyć ale ich nie obierać.

2Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i chili, smażyć przez 2 minuty. Dodać krewetki i smażyć na dużym ogniu przez 4-5 minut, w międzyczasie przewrócić raz na drugą stronę. Dodać wino i gotować przez minutę. Doprawić solą.

3Przełożyć na półmisek i posypać pietruszką. Od razu podawać.

Porcja dla:

4 osób