Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
06 min.
Całkowity czas:
26 min.

Salsa to meksykański sos warzywny lub owocowy o świeżym, intensywnym smaku. Salsa z pomidorów, papryki i chili tworzy wspaniały dodatek do szaszłyków z krewetek, podawanych ze słodkim melonem i ziarnistym chlebem.

Składniki:

  • 32 surowe krewetki tygrysie, bez pancerzy, lecz z ogonami
  • 1 melon, pokrojony w kostkę
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżeczka marynowanego czosnku w oliwie, odsączonego i posiekanego
  • 1 łyżeczka imbiru w oliwie, odsączonego i posiekanego

Przygotowanie:

1Rozgrzać grill. Namoczyć 8 bambusowych szpadek w zimnej wodzie. Wymieszać wszystkie składniki marynaty w płytkim naczyniu. Dodać krewetki i obtoczyć je w marynacie. Przykryć i na czas przygotowania salsy włożyć do lodówki.

2Wymieszać wszystkie składniki salsy i przyprawić solą oraz pieprzem. Nadziać kostki melona na 8 namoczonych w wodzie szpadek, ułożyć na półmisku i odstawić.

3Nadziać 4 krewetki na każdą namoczoną w wodzie szpadkę, przekłuwając je na obu końcach (żeby się nie powyginały). Umieścić szaszłyki na grillu i opiekać przez 3–4 minuty, raz obracając szpadkę, aż krewetki się zaróżowią. Nie grillować zbyt długo, bo wtedy zrobią się twarde i gumowate.

4Przybrać salsę posiekaną dymką. Ułożyć szaszłyki na półmisku z melonem i natychmiast podawać razem z salsą.

Porcja dla:

4 osób