20 min.
10 min.
60 min.
Krewetki w sosie czosnkowo cytrynowym to super przystawka jak i przekąska. Wystarczy do tego pieczywo czosnkowe lub też bagietka czosnkowa. Pycha. Komentujcie subskrybujcie i oglądajcie inne moje filmy. Polecam i pozdrawiam.
Składniki:
- 250 g krewetek, obranych i umytych
- sok z 1/2 cytryny
- nieco octu balsamicznego
- szczypta rozmarynu
- oliwa z oliwek do smażenia
- 4 ząbki czosnku, pokrojone z plasterki
Przygotowanie:
1Krewetki obrać i umyć. Włożyć do miski, zalać sokiem z cytryny i odrobiną octu balsamicznego, posypać rozmarynem. Wymieszać i odstawić na ok. 30 minut.
2Namoczyć suszone warzywa w łyżce wody i odstawić.
3Oliwę rozgrzać na patelni. Dodać czosnek i podsmażyć na rumiano.
4Dodać krewetki wraz z marynatą i smażyć, stale mieszając, przez maksimum 5 minut.
5W tym czasie przygotować sos do sałatki: wymieszać namoczone suszone warzywa z oliwą, octem i sokiem z cytryny. Dodać jeszcze łyżeczkę wody.
6Na talerze wyłożyć roszponkę, na nią wyłożyć krewetki i polać całość sosem.
Porcja dla:
2 osób