Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
60 min.

Krewetki w sosie czosnkowo cytrynowym to super przystawka jak i przekąska. Wystarczy do tego pieczywo czosnkowe lub też bagietka czosnkowa. Pycha. Komentujcie subskrybujcie i oglądajcie inne moje filmy. Polecam i pozdrawiam.

Składniki:

  • 250 g krewetek, obranych i umytych
  • sok z 1/2 cytryny
  • nieco octu balsamicznego
  • szczypta rozmarynu
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • 4 ząbki czosnku, pokrojone z plasterki

Przygotowanie:

1Krewetki obrać i umyć. Włożyć do miski, zalać sokiem z cytryny i odrobiną octu balsamicznego, posypać rozmarynem. Wymieszać i odstawić na ok. 30 minut.

2Namoczyć suszone warzywa w łyżce wody i odstawić.

3Oliwę rozgrzać na patelni. Dodać czosnek i podsmażyć na rumiano.

4Dodać krewetki wraz z marynatą i smażyć, stale mieszając, przez maksimum 5 minut.

5W tym czasie przygotować sos do sałatki: wymieszać namoczone suszone warzywa z oliwą, octem i sokiem z cytryny. Dodać jeszcze łyżeczkę wody.

6Na talerze wyłożyć roszponkę, na nią wyłożyć krewetki i polać całość sosem.

Porcja dla:

2 osób