Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
110 min.

Smaczny przepis na świąteczny obiad. Królik pieczony w aromatycznej marynacie z ziołami i brandy. Jeśli grzyby są duże, można pokroić w kawałki; małe można dodać w całości.

Składniki:

  • 1 królik
  • 1/2 pęczka tymianku, posiekanego
  • 3 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 pęczka natki pietruszki, posiekanej

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.

2Królika opłukać i osuszyć. Natrzeć tymiankiem i czosnkiem. Obsmażyć ze wszystkich stron na oleju.

3Przełożyć do brytfanny. Posypać natką i solą, dodać grzyby. Całość zalać winem i brandy.

4Piec przez około 1,5 godziny, w międzyczasie kilkakrotnie odwracając. W razie konieczności podlewać bulionem, aby bardzo nie wysechł.

Porcja dla:

4 osób