Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
90 min.
90 min.
Całkowity czas:
110 min.
110 min.
Smaczny przepis na świąteczny obiad. Królik pieczony w aromatycznej marynacie z ziołami i brandy. Jeśli grzyby są duże, można pokroić w kawałki; małe można dodać w całości.
Składniki:
- 1 królik
- 1/2 pęczka tymianku, posiekanego
- 3 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
- 3 łyżki oleju
- 1/2 pęczka natki pietruszki, posiekanej
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
2Królika opłukać i osuszyć. Natrzeć tymiankiem i czosnkiem. Obsmażyć ze wszystkich stron na oleju.
3Przełożyć do brytfanny. Posypać natką i solą, dodać grzyby. Całość zalać winem i brandy.
4Piec przez około 1,5 godziny, w międzyczasie kilkakrotnie odwracając. W razie konieczności podlewać bulionem, aby bardzo nie wysechł.
Porcja dla:
4 osób