50 min.
30 min.
80 min.
Te smaczne kulki z ryżu i cieciorki, aromatyzowane czosnkiem, chili i mnóstwem kolendry, podajmy jako dodatek do potraw hinduskich lub innych pikantnych dań.
Składniki:
- 100 g białego długoziarnistego ryżu
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
- 1 świeża czerwona papryczka chili, drobno posiekana
- 2 pomidory, obrane ze skórki, pozbawione nasion i bardzo drobno posiekane
Przygotowanie:
1Wsypać ryż do rondla, wlać 240 ml wody i doprowadzić do wrzenia. Przykryć i gotować na bardzo małym ogniu 10-15 minut, aż ryż zmięknie i wchłonie całą wodę. Zdjąć z ognia i odstawić na kilka minut.
2Nagrzać piekarnik do temperatury 180°C. Rozgrzać olej w rondlu, wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu około 5 minut, często mieszając, aż zmięknie. Dodać czosnek i chili. Smażyć jeszcze 2 minuty, zdjąć z ognia, wrzucić posiekane pomidory i wymieszać.
3Włożyć cieciorkę do miski i utłuc tłuczkiem do ziemniaków na dość gładkie purée, ewentualnie rozdrobnić w mikserze. Dodać cebulę, ryż, żółtko, kolendrę, paprykę oraz sól i pieprz. Starannie wyrobić. Podzielić na 12 równych porcji i uformować z każdej kulkę.
4Ułożyć kulki ryżowe na nasmarowanej blasze i piec 30 minut, aż zaczną się rumienić. Przewrócić je ostrożnie na drugą stronę po 15 minutach. Podawać na gorąco.
Porcja dla:
4 osób