30 min.
30 min.
90 min.
Pikantny kurczak w orzeszkach ziemnych – prosto z Chin! To proste danie i można nie przestrzegać dokładnie ilości składników, bo i tak się uda. Sos dobrze gęstnieje i jest pyszny!
Składniki:
- 1/2 kg filetów z piersi kurczaka pokrojonych w dość dużą kostkę
- 2 łyżki białego wina
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej rozpuszczonej w 2 łyżkach wody
- 30 g pasty z ostrej papryki
Przygotowanie:
1Marynata: wymieszać 1 łyżkę wina z 1 łyżką sosu sojowego, 1 łyżką oleju sezamowego i 1 łyżką skrobi wymieszanej z wodą. Kawałki kurczaka włożyć do szklanego naczynia i dodać marynatę. Wymieszać całość. Przykryć naczynie i włożyć do lodówki na 30 minut.
2Sos: w małej misce wymieszać 1 łyżkę wina z 1 łyżką sosu sojowego, 1 łyżką oleju sezamowego i 1 łyżką skrobi wymieszanej z wodą, pastą z ostrej papryki, octem i z cukrem. Wymieszać dobrze i dodać zieloną cebulkę, czosnek, pędy bambusa i orzeszki. Wlać sos do średniej patelni i podgrzewać, aż zacznie wydzielać przyjemny aromat.
3W międzyczasie wyjąć kurczaka z marynaty i smażyć na dużej patelni aż mięso będzie białe, a wyciekające soki będą przejrzyste. Gdy sos będzie już gotowy, dodać do niego usmażonego kurczaka i dusić całość, aż sos zgęstnieje.
Porcja dla:
4 osób