Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
45 min.
45 min.
Całkowity czas:
60 min.
60 min.
W tym daniu nie ma makaronu – to cukinia jest nadziewana tak, jak makaron cannelloni! To ciekawy i inny sposób podania cukinii. Doskonałe z ryżem lub kuskus.
Składniki:
- 4 cukinie
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula, posiekana
- 300 g mielonej wołowiny
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Cukinie umyć i odkroić końcówki. Przekroić w poprzek na pół i wydłubać miąższ, aby pozostały puste rurki. Miąższ posiekać na małe kawałeczki i odstawić na później.
2W dużej patelni rozgrzać oliwę i podsmażać cebulę przez około 5 minut, aby zmiękła.
3Dodać mielone mięso, sól i pieprz, miąższ cukinii, kurkumę, cynamon i kolendrę. Wlać passatę i dodać garść startego sera. Dobrze wymieszać.
4Nadziewać cukinię farszem.
5Piec przez 30 minut, aż cukinia będzie miękka. Podawać na gorąco.
Porcja dla:
4 osób