Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
60 min.

W tym daniu nie ma makaronu – to cukinia jest nadziewana tak, jak makaron cannelloni! To ciekawy i inny sposób podania cukinii. Doskonałe z ryżem lub kuskus.

Składniki:

  • 4 cukinie
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula, posiekana
  • 300 g mielonej wołowiny
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Cukinie umyć i odkroić końcówki. Przekroić w poprzek na pół i wydłubać miąższ, aby pozostały puste rurki. Miąższ posiekać na małe kawałeczki i odstawić na później.

2W dużej patelni rozgrzać oliwę i podsmażać cebulę przez około 5 minut, aby zmiękła.

3Dodać mielone mięso, sól i pieprz, miąższ cukinii, kurkumę, cynamon i kolendrę. Wlać passatę i dodać garść startego sera. Dobrze wymieszać.

4Nadziewać cukinię farszem.

5Piec przez 30 minut, aż cukinia będzie miękka. Podawać na gorąco.

Porcja dla:

4 osób