Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
40 min.

Sycący, smaczny obiad z kurczakiem w roli głównej. Moja siostra nazywa to danie „polską chińszczyzną” 😉

Składniki:

  • 400 g piersi z kurczaka (2 pojedyncze)
  • 10 pieczarek
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 3 łyżeczki drobno posiekanego koperku
  • 2 woreczki ryżu

Przygotowanie:

1Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie.

2Mięso wymyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na rumiano na niewielkiej ilości oleju, z dodatkiem ziół prowansalskich, soli, pieprzu i wyduszonych przez praskę ząbków czosnku.

3Pieczarki obrać, pokroić i podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości oleju, aż zmiękną (ok. 10 minut).

4Groszek odcedzić z puszki i zmieszać go z pieczarkami.

5Nałożyć na talerz ryż, na nim położyć usmażonego kurczaka oraz groszek z pieczarkami. Posypać koperkiem.

Porcja dla:

4 osób