Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Sycący, smaczny obiad z kurczakiem w roli głównej. Moja siostra nazywa to danie „polską chińszczyzną” 😉
Składniki:
- 400 g piersi z kurczaka (2 pojedyncze)
- 10 pieczarek
- 1 puszka zielonego groszku
- 3 łyżeczki drobno posiekanego koperku
- 2 woreczki ryżu
Przygotowanie:
1Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie.
2Mięso wymyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na rumiano na niewielkiej ilości oleju, z dodatkiem ziół prowansalskich, soli, pieprzu i wyduszonych przez praskę ząbków czosnku.
3Pieczarki obrać, pokroić i podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości oleju, aż zmiękną (ok. 10 minut).
4Groszek odcedzić z puszki i zmieszać go z pieczarkami.
5Nałożyć na talerz ryż, na nim położyć usmażonego kurczaka oraz groszek z pieczarkami. Posypać koperkiem.
Porcja dla:
4 osób