Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
30 min.

Pierogi z nadzieniem z sera, gotowane i podawane z kwaśną śmietaną. Można podawać z podgrzaną, ale nie wrzącą kwaśną śmietaną i ze skwarkami.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 235 ml (1 szkl.) mleka
  • 375 g (3 szkl.) mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 450 g (2 szkl.) sera białego, odsączonego
  • 2 jajka
  • 1 szczypta soli

Przygotowanie:

1W średniej misce wymieszać 2 jajka z mlekiem, mąką oraz solą, aby powstało miękkie ciasto. Rozwałkować ciasto wystarczająco cienko, aby otrzymać około dwunastu 10 cm kwadratów. W międzyczasie w dużym garnku doprowadzić do wrzenia lekko osoloną wodę.

2W średniej misce wymieszać ser z 2 jajkami i solą. Nakładać na kwadratowe kawałki ciasta. Zgnieść razem dwa brzegi ciasta tak, żeby farsz pozostał w środku, a następnie wrzucić do wrzącej wody. Gotować przez około 8 do 10 minut lub do momentu, kiedy pierogi wypłyną na powierzchnię wody.

Porcja dla:

12 osób