Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
30 min.

Przygotowane w ten sposób warzywa można podawać jako sałatkę do obiadu lub jako przekąskę. Można je urozmaicić, dodając oliwki bez pestek, kostki sera feta lub cienkie plastry słodkiej cebuli.

Składniki:

  • 140 g różyczek brokułów
  • 150 g różyczek kalafiora
  • 1 zielona papryka, pokrojona na 2 cm kawałki
  • 1 ogórek – obrany, oczyszczony z pestek i drobno pokrojony
  • 1 grubo pokrojona marchewka
  • 1/4 szklanki włoskiego sosu sałatkowego

Przygotowanie:

1W dużym garnku zagotować osoloną wodę i wrzucić do wrzątku brokuły z kalafiorem. Po minucie wyjąć, odcedzić i opłukać.

2Włożyć brokuły, kalafior, paprykę, ogórek i marchew do średniej miski, zalać sosem sałatkowym. Przykryć miskę i wstawić na godzinę do lodówki.

Porcja dla:

4 osób