Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Przygotowane w ten sposób warzywa można podawać jako sałatkę do obiadu lub jako przekąskę. Można je urozmaicić, dodając oliwki bez pestek, kostki sera feta lub cienkie plastry słodkiej cebuli.
Składniki:
- 140 g różyczek brokułów
- 150 g różyczek kalafiora
- 1 zielona papryka, pokrojona na 2 cm kawałki
- 1 ogórek – obrany, oczyszczony z pestek i drobno pokrojony
- 1 grubo pokrojona marchewka
- 1/4 szklanki włoskiego sosu sałatkowego
Przygotowanie:
1W dużym garnku zagotować osoloną wodę i wrzucić do wrzątku brokuły z kalafiorem. Po minucie wyjąć, odcedzić i opłukać.
2Włożyć brokuły, kalafior, paprykę, ogórek i marchew do średniej miski, zalać sosem sałatkowym. Przykryć miskę i wstawić na godzinę do lodówki.
Porcja dla:
4 osób