Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
100 min.

Prosty przepis na gulasz wołowy – wymaga nieco czasu, bo wołowinę trzeba gotować przez około 1 do 1,5 godziny, a więc przygotowanie go trzeba zaplanować nieco wcześniej. Doskonale pasuje do klusek, ziemniaków albo makaronu.

Składniki:

  • 500 g wołowiny na gulasz
  • olej (do smażenia)
  • masło (do smażenia)
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 250 ml bulionu wołowego
  • 1 marchew, pokrojona w cienkie plasterki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Mięso umyć, osuszyć papierowymi ręcznikami i pokroić na niewielkie kawałki.

2W garnku rozgrzać olej i podsmażyć mięso z każdej strony. Zdjąć z ognia i odstawić.

3Do gorącego garnka włożyć trochę masła i zeszklić cebulę. Dodać koncentrat pomidorowy i chwilę smażyć. Dodać bulion, mięso i marchew. Przykryć garnek i dusić całość przez 60-90 minut na małym ogniu. Doprawić solą i pieprzem.

Porcja dla:

2 osób