Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
90 min.
90 min.
Całkowity czas:
100 min.
100 min.
Prosty przepis na gulasz wołowy – wymaga nieco czasu, bo wołowinę trzeba gotować przez około 1 do 1,5 godziny, a więc przygotowanie go trzeba zaplanować nieco wcześniej. Doskonale pasuje do klusek, ziemniaków albo makaronu.
Składniki:
- 500 g wołowiny na gulasz
- olej (do smażenia)
- masło (do smażenia)
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 250 ml bulionu wołowego
- 1 marchew, pokrojona w cienkie plasterki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Mięso umyć, osuszyć papierowymi ręcznikami i pokroić na niewielkie kawałki.
2W garnku rozgrzać olej i podsmażyć mięso z każdej strony. Zdjąć z ognia i odstawić.
3Do gorącego garnka włożyć trochę masła i zeszklić cebulę. Dodać koncentrat pomidorowy i chwilę smażyć. Dodać bulion, mięso i marchew. Przykryć garnek i dusić całość przez 60-90 minut na małym ogniu. Doprawić solą i pieprzem.
Porcja dla:
2 osób