60 min.
45 min.
105 min.
Niecodzienne podejście do lazanii – bo polskie. Smaczne i sycące, zadowoli wielu łakomczuchów 🙂
Składniki:
- 15 płatów lazanii
- 1 kg ziemniaków, ugotowanych
- 3 cebule
- 3 opakowania chudego twarogu Bieluch
- 600-700 g szynki
- 250 g boczku, podsmażonego
Przygotowanie:
1Płaty lazanii gotujemy 4-7 minut w osolonym wrzątku. Odsączamy.
2Naczynie żaroodporne o wymiarach 35×24 cm smarujemy oliwą i na dnie układamy 5 płatów lazanii.
3Ugotowane i utłuczone ziemniaki odstawiamy do ostygnięcia.
4Cebulę pokrojoną w drobną kostkę zeszklić na maśle. Na osobnej patelni podsmażamy szynkę pokrojoną w kostkę lub paski.
5Chudy twaróg Bieluch, cebulę, ziemniaki dokładnie mieszamy, następnie dodajemy lekko podsmażoną szynkę, doprawiamy pieprzem i solą do smaku.
6Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
7Na pierwszą warstwę płatów lazanii wykładamy 1/3 masy serowej, następnie kolejne płaty, masa serowa, znowu płaty, masa serowa.
8Sos: 50 g masła Bieluch rozpuścić na patelni, dodać płaską łyżkę mąki, wymieszać dokładnie, następnie dodać 330 g śmietany Bieluch. Ciągle mieszając dodać pieprz i sól. Sos powinien mięć konsystencję śmietany – dodać mleka gdyby był za gęsty.
9Ostatnią warstwę lazanii zalewamy sosem, posypujemy startym żółtym serem. Na serze układamy lekko podsmażony boczek.
10Naczynie żaroodporne wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 45 minut, do zarumienienia.
11Przed podaniem posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Porcja dla:
1 osoby