Czas przygotowania:
60 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
105 min.

Niecodzienne podejście do lazanii – bo polskie. Smaczne i sycące, zadowoli wielu łakomczuchów 🙂

Składniki:

  • 15 płatów lazanii
  • 1 kg ziemniaków, ugotowanych
  • 3 cebule
  • 3 opakowania chudego twarogu Bieluch
  • 600-700 g szynki
  • 250 g boczku, podsmażonego

Przygotowanie:

1Płaty lazanii gotujemy 4-7 minut w osolonym wrzątku. Odsączamy.

2Naczynie żaroodporne o wymiarach 35×24 cm smarujemy oliwą i na dnie układamy 5 płatów lazanii.

3Ugotowane i utłuczone ziemniaki odstawiamy do ostygnięcia.

4Cebulę pokrojoną w drobną kostkę zeszklić na maśle. Na osobnej patelni podsmażamy szynkę pokrojoną w kostkę lub paski.

5Chudy twaróg Bieluch, cebulę, ziemniaki dokładnie mieszamy, następnie dodajemy lekko podsmażoną szynkę, doprawiamy pieprzem i solą do smaku.

6Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

7Na pierwszą warstwę płatów lazanii wykładamy 1/3 masy serowej, następnie kolejne płaty, masa serowa, znowu płaty, masa serowa.

8Sos: 50 g masła Bieluch rozpuścić na patelni, dodać płaską łyżkę mąki, wymieszać dokładnie, następnie dodać 330 g śmietany Bieluch. Ciągle mieszając dodać pieprz i sól. Sos powinien mięć konsystencję śmietany – dodać mleka gdyby był za gęsty.

9Ostatnią warstwę lazanii zalewamy sosem, posypujemy startym żółtym serem. Na serze układamy lekko podsmażony boczek.

10Naczynie żaroodporne wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 45 minut, do zarumienienia.

11Przed podaniem posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Porcja dla:

1 osoby