Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
25 min.

Oryginalny japoński przepis na omlet tamagoyaki (lub tamago), który można dodać do sushi lub jeść z innymi dodatkami, np. sosem sojowym do maczania i startą rzodkiewką daikon. Ma wyjątkowy, lekko słodki smak, dodajemy do niego sos sojowy, mirin i bulion dashi.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka mirin
  • 1/2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru
  • 4 łyżki bulionu dashi
  • 1/2 łyżki oleju roślinnego

Przygotowanie:

1Roztrzepać jajka, dodać cukier, sos sojowy, mirin i bulion dashi. Dobrze wymieszać.

2Na średnim ogniu na patelni rozgrzać olej. Wlać tylko tyle jajka aby pokryło dno patelni, obracać patelnią aby masa dobrze pokryła dno. Gdy się zetnie zacząć zwijać zwijać omlet drewnianą łopatką aż do końca patelni. Zostawić tam omlet.

3Na patelnię dodać więcej oleju i wlać kolejną porcję jajka tak, aby pokryła całe dno, obok pierwszego omletu i pod niem też. Gdy się zetnie, zwijać, zaczynając od pierwszego omletu i po drodze zwijając drugi omlet. Znów dolać olej, wlać kolejną porcję jajka i powtarzać aż do wyczerpania masy jajecznej.

4Gotowy omlet przełożyć na bambusową matę. Zwinąć ciasno i odstawić na kilka minut aby ostygł. Odwinąć z maty i pokroić na 6 kawałków.

Porcja dla:

6 osób