Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
55 min.

Leczo wegetariańskie można przyrządzić tak samo, jak klasyczne, ale bez kiełbasy. Jednak dodanie tofu sprawia, że smak jest pełniejszy, no i potrawa jest bardziej pożywna!

Składniki:

  • 3 cebule
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • 1 kostka twardego tofu (najlepiej wędzonego)
  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki

Przygotowanie:

1Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oliwie lub oleju.

2Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w niezbyt cienkie paski, wrzucić do garnka o grubym dnie lub brytfanki, dolać odrobinę wody i dusić pod przykryciem.

3Kiedy cebula się zeszkli, dodać ją do duszonej papryki, wymieszać całość i kontynuować duszenie. Dusić całość, aż papryka zupełnie zmięknie i smaki się dobrze wymieszają (ok. 20-30 minut).

4Tofu pokroić w niewielką kostkę, podsmażyć na patelni, odstawić.

5Dodać podsmażone tofu, pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i keczup. Doprawić kostką rosołową, czosnkiem, papryką w proszku.

6Dusić jeszcze 10-15 minut i na koniec doprawić solą i pieprzem. Można też doprawić ostrą papryką.

7Uwaga: im dłużej leczo się dusi tym jest smaczniejsze, dlatego najlepiej nie spieszyć się i dusić je długo na małym ogniu.

Porcja dla:

4 osób