Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Proste i szybkie leczo z dodatkiem jajek. Dzięki temu leczo wegetariańskie zawiera białko i ma inny smak, niż tradycyjne.
Składniki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 900 g zielonej papryki, pokrojonej w kostkę
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 puszki (po 400 g) siekanych pomidorów
- sól i pieprz do smaku
- 1/4 szklanki papryki w proszku
- 6 jajek
- 4 kromki razowego chleba, do podania
Przygotowanie:
1W dużej, głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i paprykę, i smażyć aż zmiękną, ok. 10 minut.
2Dodać pomidory i doprawić solą, pieprzem i papryką w proszku. Smażyć, mieszając przez 10 minut.
3W misce porządnie roztrzepać jajka widelcem.
4Zepchnąć warzywa na jedną stronę patelni, a na pustą część wlać jajka. Odczekać aż się trochę zetną, a następnie wszystko razem wymieszać. Smażyć jeszcze przez 5 minut.
5Podawać na chlebie razowym.
Porcja dla:
4 osób