Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
40 min.

Proste i szybkie leczo z dodatkiem jajek. Dzięki temu leczo wegetariańskie zawiera białko i ma inny smak, niż tradycyjne.

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 900 g zielonej papryki, pokrojonej w kostkę
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 puszki (po 400 g) siekanych pomidorów
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/4 szklanki papryki w proszku
  • 6 jajek
  • 4 kromki razowego chleba, do podania

Przygotowanie:

1W dużej, głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i paprykę, i smażyć aż zmiękną, ok. 10 minut.

2Dodać pomidory i doprawić solą, pieprzem i papryką w proszku. Smażyć, mieszając przez 10 minut.

3W misce porządnie roztrzepać jajka widelcem.

4Zepchnąć warzywa na jedną stronę patelni, a na pustą część wlać jajka. Odczekać aż się trochę zetną, a następnie wszystko razem wymieszać. Smażyć jeszcze przez 5 minut.

5Podawać na chlebie razowym.

Porcja dla:

4 osób