Czas przygotowania:
60 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
75 min.

Jak zrobić mozzarellę w domu? To łatwe! Spróbuj i przekonaj się – ten przepis gwarantuje pyszny ser. Zobacz nasz przepis video z tym serem.

Składniki:

  • 1,5 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 120 ml chłodnej wody
  • 1/4 łyżeczki podpuszczki w płynie
  • 60 ml chłodnej wody
  • 3,75 litra pełnotłustego mleka

Przygotowanie:

1Kwasek cytrynowy rozpuścić w 120 ml wody. W oddzielnej miseczce podpuszczkę rozpuścić w 60 ml wody. Odstawić.

2Do dużego garnka wlać mleko i rozpuszczony kwasek cytrynowy, dobrze wymieszać i podgrzać do temperatury 32 stopni C, od czasu do czasu mieszając. Kiedy mleko osiągnie 32 C, zdjąć z ognia i powoli dodać podpuszczkę (mieszać robiąc kształt ósemki przez 30 sekund w jedną stronę, a następnie w odwrotnym kierunku).

3Garnek przykryć i odstawić na 5-10 minut.

4Mleko powinno się ściąć, z widocznym oddzieleniem sera i serwatki. Można sprawdzić przyciskając kawałek sera do krawędzi garnka za pomocą odwróconej łyżki. Jeśli ser jest zbyt miękki, a serwatka zbyt mleczna, odstawić jeszcze na kilka minut.

5W garnku, za pomocą długiego noża, pokroić ser w 2-cm kostkę. Delikatnie zamieszać, aby kostki się nie rozpadły.

6Ponownie postawić na ogniu i podgrzać do temperatury 43 stopni C, delikatnie mieszając w jednym kierunku.

7Łyżką cedzakową przekładać na durszlak, położony na misce, do której będzie ściekać serwatka. Następnie odcedzoną serwatkę przelać z powrotem do garnka.

8Serwatkę podgrzać do temperatury 85 stopni C. Założyć jednorazowe rękawiczki. Odrywać po kawałku sera, kłaść na łyżkę cedzakową i zanurzać w gorącej serwatce na 5-10 sekund. Wyjąć, natychmiast rozciągać, składać na pół i wyrabiać w dłoniach. Ponownie umieścić na łyżce cedzakowej, zanurzyć w serwatce na 5-10 sekund i znów rozciągnąć, złożyć i ugnieść. Ser powinien być gładki i elastyczny, jeśli nie jest, proces powtórzyć jeszcze raz.

9Formować dowolne kształty i odłożyć na bok. Cały proces powtórzyć do wykorzystania całego sera.

10Można przyśpieszyć studzenie sera, umieszczając go w lodowatej kąpieli wodnej. Gotowy przechowywać w lodówce.

Porcja dla:

400 osób