Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
05 min.
Całkowity czas:
70 min.

Świetny pomysł na lemoniadę. Można zamrozić część lemoniady w kostki lodu, aby później je dodać do lemoniady. W ten sposób nie rozwodnimy napoju wodnymi kostkami z lodu.

Składniki:

  • 3 szkl. cukru
  • 4 l wody
  • 14 plasterków świeżego imbiru
  • 4 szkl. świeżego soku z cytryny
  • 2 cytryny

Przygotowanie:

1W 8-litrowym rondlu połączyć wodę z cukrem i imbirem. Doprowadzić do wrzenia mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z ognia.

2Wmieszać sok z cytryny. Odstawić na 15 minut. Wyjąć imbir i wstawić lemoniadę do lodówki na 1 godzinę.

3Podawać z lodem i plasterkami cytryny.

Porcja dla:

20 osób