10 min.
30 min.
40 min.
Wyjątkowo smaczny przepis na dodatek do dań jako alternatywa do ziemniaczanego puree. Mocno czosnkowe!
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 30 g masła
- 1/3 szklanki oleju
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki, a następnie w plastry na grubość 4 mm.
2Cebule i czosnek drobno posiekać.
3Na dużej patelni rozgrzać masło i olej. Dodać ziemniaki, doprawić solą i pieprzem, przykryć i smażyć na dużym ogniu przez kilka minut (nie mieszać!).
4Ziemniaki dokładnie przewrócić od spodu do góry. Nie mieszać! Oprószyć solą i pieprzem, posypać cebulą i czosnkiem. Przykryć i smażyć przez 7 minut.
5Zdjąć pokrywkę i znów przewrócić ziemniaki od spodu do góry, doprawić solą i pieprzem. Zmniejszyć ogień i smażyć przez kolejne 7 minut.
6Na koniec przemieszać wszystko dokładnie. Sprawdzić czy są już miękkie, jeśli nie – jeszcze przez chwilę smażyć.
Porcja dla:
6 osób