Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
40 min.

Wyjątkowo smaczny przepis na dodatek do dań jako alternatywa do ziemniaczanego puree. Mocno czosnkowe!

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 30 g masła
  • 1/3 szklanki oleju
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki, a następnie w plastry na grubość 4 mm.

2Cebule i czosnek drobno posiekać.

3Na dużej patelni rozgrzać masło i olej. Dodać ziemniaki, doprawić solą i pieprzem, przykryć i smażyć na dużym ogniu przez kilka minut (nie mieszać!).

4Ziemniaki dokładnie przewrócić od spodu do góry. Nie mieszać! Oprószyć solą i pieprzem, posypać cebulą i czosnkiem. Przykryć i smażyć przez 7 minut.

5Zdjąć pokrywkę i znów przewrócić ziemniaki od spodu do góry, doprawić solą i pieprzem. Zmniejszyć ogień i smażyć przez kolejne 7 minut.

6Na koniec przemieszać wszystko dokładnie. Sprawdzić czy są już miękkie, jeśli nie – jeszcze przez chwilę smażyć.

Porcja dla:

6 osób