60 min.
40 min.
100 min.
Klasyka rodzaju – pierogi nadziewane farszem z ziemniaków i sera białego. Najlepiej smakują gotowane lub podsmażone z cebulką lub skwarkami.
Składniki:
- 1 kg mąki
- 300 ml wrzącej wody
- 1 łyżka masła
- 1 jajko
- 4 szczypty soli
Przygotowanie:
1Mąkę przesiać do miski. We wrzątku rozpuścić masło i wlać do mąki. Dodać jajko i sól, zarobić jednolite ciasto. Wyrabiać przez kilka minut.
2Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i zmielić razem z serem.
3Cebule drobno posiekać i usmażyć na maśle, od czasu do czasu podlewając odrobiną wody. Część cebuli odłożyć do podania z pierogami, a resztę wymieszać z ziemniakami i serem. Doprawić solą i pieprzem.
4Ciasto rozwałkować na stolnicy podsypując mąką. Uformować wałek i odkrawać małe kawałki, rozwałkowywać je na kółka, nakładać łyżeczkę farszu i formować pierogi, przyszczypując brzegi.
5W dużym garnku zagotować osoloną wodę i wrzucać partiami po 10-15 pierogów. Gdy pierogi wypłyną na powierzchnię, wlać pół szklanki zimnej wody i ponowie doprowadzić do wrzenia. Gdy pierogi znów wypłyną, wyjąć je łyżką cedzakową i podawać z cebulką.
Porcja dla:
8 osób