Czas przygotowania:
60 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
100 min.

Klasyka rodzaju – pierogi nadziewane farszem z ziemniaków i sera białego. Najlepiej smakują gotowane lub podsmażone z cebulką lub skwarkami.

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 300 ml wrzącej wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • 4 szczypty soli

Przygotowanie:

1Mąkę przesiać do miski. We wrzątku rozpuścić masło i wlać do mąki. Dodać jajko i sól, zarobić jednolite ciasto. Wyrabiać przez kilka minut.

2Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i zmielić razem z serem.

3Cebule drobno posiekać i usmażyć na maśle, od czasu do czasu podlewając odrobiną wody. Część cebuli odłożyć do podania z pierogami, a resztę wymieszać z ziemniakami i serem. Doprawić solą i pieprzem.

4Ciasto rozwałkować na stolnicy podsypując mąką. Uformować wałek i odkrawać małe kawałki, rozwałkowywać je na kółka, nakładać łyżeczkę farszu i formować pierogi, przyszczypując brzegi.

5W dużym garnku zagotować osoloną wodę i wrzucać partiami po 10-15 pierogów. Gdy pierogi wypłyną na powierzchnię, wlać pół szklanki zimnej wody i ponowie doprowadzić do wrzenia. Gdy pierogi znów wypłyną, wyjąć je łyżką cedzakową i podawać z cebulką.

Porcja dla:

8 osób