Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
45 min.

Chyba każdy jadł kiedyś makaron zapiekany z serem. To potrawa, która ratuje nas, kiedy w lodówce są pustki, a musimy szybko przygotować coś do jedzenia. Wrzućmy do niej pieczarki, groszek i paprykę i już mamy zupełnie nowe, zdrowe danie. A jeśli dodamy jeszcze odrobinę sera roquefort, powstanie pyszny, kremowy sos.

Składniki:

  • 230 g macaroni lub rigatoni (małe kolanka lub rurki)
  • 170 g mrożonego groszku
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 czerwona papryka, posiekana
  • 230 g pieczarek (jeśli są duże – pokrojonych w ćwiartki)
  • 30 g mąki
  • 600 ml półtłustego mleka
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 55 g sera roquefort, drobno pokrojonego
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 220°C. Makaron gotować 10–12 minut, aż będzie al dente, czyli lekko twardy. Na 2 minuty przed końcem gotowania wrzucić do makaronu groszek. Po ugotowaniu dokładnie odcedzić.

2Olej rozgrzać na patelni lub w rondelku o grubym dnie, wrzucić paprykę, smażyć 1–2 minuty. Dodać pieczarki i smażyć jeszcze 2–3 minuty, aż zmiękną. Mieszać od czasu do czasu.

3Dodać mąkę, wymieszać, a potem stopniowo, ciągle mieszając, dodać mleko i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu, aż wszystko zgęstnieje.

4Dodać musztardę i ser roquefort, przyprawić do smaku (należy pamiętać, że roquefort sam w sobie jest dość słony). Mieszać, aż ser się rozpuści. Dodać makaron z groszkiem i dokładnie wymieszać. Przełożyć wszystko do żaroodpornego naczynia.

5Cheddar wymieszać z tartą bułką i posypać potrawę w naczyniu. Zapiekać 10–15 minut, aż na wierzchu powstanie przyrumieniona skorupka. Podawać gorące.

Porcja dla:

4 osób