20 min.
30 min.
170 min.
Zaniosłem to niedawno na imprezę z okazji Halloween i nie doszedłem nawet do stodoły, gdzie się odbywała, a wszystko już zostało zjedzone! Chyba z 15 osób poprosiło mnie o przepis. Jeśli nie lubisz za bardzo smaku dziczyzny, ten przepis jest dla Ciebie! To naprawdę znakomite przekąski. Smakowały nawet tym osobom, które mówiły, że nie lubią sarniny.
Składniki:
- 450 g steków z jelenia lub z sarny pokrojonych w kostkę
- 1/2 łyżeczki (lub do smaku) greckiej mieszanki przyprawowej (suszona mięta, tymianek, oregano, bazylia, majeranek, cebula, czosnek)
- 1/4 łyżeczki (lub do smaku) mieszanki przyprawowej do steków (suszone i mielone: papryka, pieprz, sól, czosnek, cebula, kolendra, koperek)
- 475 ml (2 szklanki) włoskiego sosu sałatkowego
- 45 g (1/2 szklanki) papryki jalapeño (lub czuszki) pokrojonej w plasterki
- 20 plasterków długości 10-12 cm wędzonego boczku
- 20 wykałaczek namoczonych w wodzie
Przygotowanie:
1Doprawić mięso przyprawą grecką i przyprawą do steków. Włożyć do miski i zalać sosem włoskim tak, by je przykrył. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na noc, by zamarynować.
2Rozgrzać grill do średniej temperatury. Wyjąć mięso z marynaty, marynatę wylać. Na każdym kawałku mięsa położyć plasterek papryczki jalapeño, a następnie owinąć całość plasterkiem boczku i spiąć namoczoną wykałaczką.
3Piec na grillu od 15 do 20 minut, obracając od czasu do czasu, aż boczek się przyrumieni. Podawać. Smacznego!
Porcja dla:
20 osób