Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
170 min.

Zaniosłem to niedawno na imprezę z okazji Halloween i nie doszedłem nawet do stodoły, gdzie się odbywała, a wszystko już zostało zjedzone! Chyba z 15 osób poprosiło mnie o przepis. Jeśli nie lubisz za bardzo smaku dziczyzny, ten przepis jest dla Ciebie! To naprawdę znakomite przekąski. Smakowały nawet tym osobom, które mówiły, że nie lubią sarniny.

Składniki:

  • 450 g steków z jelenia lub z sarny pokrojonych w kostkę
  • 1/2 łyżeczki (lub do smaku) greckiej mieszanki przyprawowej (suszona mięta, tymianek, oregano, bazylia, majeranek, cebula, czosnek)
  • 1/4 łyżeczki (lub do smaku) mieszanki przyprawowej do steków (suszone i mielone: papryka, pieprz, sól, czosnek, cebula, kolendra, koperek)
  • 475 ml (2 szklanki) włoskiego sosu sałatkowego
  • 45 g (1/2 szklanki) papryki jalapeño (lub czuszki) pokrojonej w plasterki
  • 20 plasterków długości 10-12 cm wędzonego boczku
  • 20 wykałaczek namoczonych w wodzie

Przygotowanie:

1Doprawić mięso przyprawą grecką i przyprawą do steków. Włożyć do miski i zalać sosem włoskim tak, by je przykrył. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na noc, by zamarynować.

2Rozgrzać grill do średniej temperatury. Wyjąć mięso z marynaty, marynatę wylać. Na każdym kawałku mięsa położyć plasterek papryczki jalapeño, a następnie owinąć całość plasterkiem boczku i spiąć namoczoną wykałaczką.

3Piec na grillu od 15 do 20 minut, obracając od czasu do czasu, aż boczek się przyrumieni. Podawać. Smacznego!

Porcja dla:

20 osób