Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
35 min.

Wątróbka smażona z pieczarkami i papryką – jest bardzo delikatna w smaku. Dobra na szybki obiad w środku tygodnia.

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 250 g pieczarek
  • sok z cytryny
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1Pieczarki pokroić w ćwiartki, oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i odstawić na 15 minut.

2Wątróbkę dobrze opłukać, osuszyć i smażyć na oleju przez 15 minut na średnim ogniu (bez przykrycia). Oprószyć do smaku solą i pieprzem.

3Cebulę pokroić w półplasterki i dodać do wątróbki. Smażyć jeszcze chwilę.

4Pokroić paprykę w paski i również dodać do wątróbki.

5Na osobnej patelni podsmażyć grzyby. Dodać je do wątróbki i smażyć wszystko razem jeszcze 5 minut.

Porcja dla:

4 osób