Czas przygotowania:
30 min.
Całkowity czas:
30 min.

Ten majonez jest wspaniałym dodatkiem do ryb. Wyśmienity z grillowanym łososiem lub smażonym dorszem. Można zróżnicować jego smak dodając oliwę z oliwek, zawsze extra virgin, z Grecji, Francji czy Włoch.

Składniki:

  • 4 ząbki wyciśniętego przez praskę czosnku
  • 2 żółtka
  • 230 ml (1 szklanka) oliwy z oliwek extra virgin
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1W średniej misce ubić żółtka metalową trzepaczką.

2Dodać czosnek i wymieszać.

3Stopniowo dolewać oliwę, cały czas ubijając, do momentu aż konsystencja będzie kremowa.

4Dodać sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku.

5Wstawić do lodówki.

Porcja dla:

12 osób