Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Ten majonez jest wspaniałym dodatkiem do ryb. Wyśmienity z grillowanym łososiem lub smażonym dorszem. Można zróżnicować jego smak dodając oliwę z oliwek, zawsze extra virgin, z Grecji, Francji czy Włoch.
Składniki:
- 4 ząbki wyciśniętego przez praskę czosnku
- 2 żółtka
- 230 ml (1 szklanka) oliwy z oliwek extra virgin
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1W średniej misce ubić żółtka metalową trzepaczką.
2Dodać czosnek i wymieszać.
3Stopniowo dolewać oliwę, cały czas ubijając, do momentu aż konsystencja będzie kremowa.
4Dodać sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku.
5Wstawić do lodówki.
Porcja dla:
12 osób