Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
135 min.

Smaczne popularne w kuchni żydowskiej pieczone pierogi nadziewane mieloną wołowiną, cebulą, czosnkiem, ziemniakami i groszkiem.

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki wody
  • sól do smaku

Przygotowanie:

1Mąkę wymieszać z oliwą, wodą i solą. Wyrobić na gładkie ciasto, zawinąć w natłuszczoną folię i wstawić do lodówki na godzinę.

2Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.

3Ciasto ponownie zagnieść i cienko rozwałkować. Wycinać krążki o średnicy 7 cm, nakładać po łyżeczce nadzienia, zlepiać krawędzie u góry, tworząc sakiewkę.

4Wierzch posmarować oliwą. Piec przez około 45 minut na złoty kolor.

Porcja dla:

4 osób