Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
45 min.
45 min.
Całkowity czas:
135 min.
135 min.
Smaczne popularne w kuchni żydowskiej pieczone pierogi nadziewane mieloną wołowiną, cebulą, czosnkiem, ziemniakami i groszkiem.
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki wody
- sól do smaku
Przygotowanie:
1Mąkę wymieszać z oliwą, wodą i solą. Wyrobić na gładkie ciasto, zawinąć w natłuszczoną folię i wstawić do lodówki na godzinę.
2Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
3Ciasto ponownie zagnieść i cienko rozwałkować. Wycinać krążki o średnicy 7 cm, nakładać po łyżeczce nadzienia, zlepiać krawędzie u góry, tworząc sakiewkę.
4Wierzch posmarować oliwą. Piec przez około 45 minut na złoty kolor.
Porcja dla:
4 osób