Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
05 min.
Całkowity czas:
85 min.

Te smaczne warzywa można nadziać na szpikulce i piec jak szaszłyki, albo rzucić prosto na grill. Podawać na gorąco lub w temperaturze pokojowej. Jako zimne resztki są bardzo dobre na chrupiącym chlebie.

Składniki:

  • 1 mały bakłażan pokrojony na plastry grubości 2 cm
  • 2 małe czerwone papryki bez gniazd nasiennych, pokrojone w szerokie paski
  • 3 cukinie pokrojone w plasterki
  • 6 świeżych grzybów bez nóżek
  • 60 ml (1/4 szklanki) oliwy z oliwek
  • 60 ml (1/4 szklanki) soku z cytryny
  • 10 g (1/4 szklanki) grubo posiekanej świeżej bazylii
  • 2 ząbki czosnku, obranego i rozdrobnionego

Przygotowanie:

1Włożyć bakłażana, czerwoną paprykę, cukinię i świeże grzyby do naczynia.

2W średniej misce wymieszać razem oliwę, sok z cytryny, bazylię i czosnek. Zalać tym warzywa, przykryć i marynować w lodówce przez co najmniej 1 godzinę.

3Rozgrzać grill do wysokiej temperatury.

4Położyć warzywa bezpośrednio na ruszcie lub ponabijać na patyczki. Grillować 2 do 3 minut z każdej strony, lub aż osiągną odpowiednią miękkość. W trakcie opiekania często smarować marynatą.

Porcja dla:

5 osób