Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
05 min.
05 min.
Całkowity czas:
85 min.
85 min.
Te smaczne warzywa można nadziać na szpikulce i piec jak szaszłyki, albo rzucić prosto na grill. Podawać na gorąco lub w temperaturze pokojowej. Jako zimne resztki są bardzo dobre na chrupiącym chlebie.
Składniki:
- 1 mały bakłażan pokrojony na plastry grubości 2 cm
- 2 małe czerwone papryki bez gniazd nasiennych, pokrojone w szerokie paski
- 3 cukinie pokrojone w plasterki
- 6 świeżych grzybów bez nóżek
- 60 ml (1/4 szklanki) oliwy z oliwek
- 60 ml (1/4 szklanki) soku z cytryny
- 10 g (1/4 szklanki) grubo posiekanej świeżej bazylii
- 2 ząbki czosnku, obranego i rozdrobnionego
Przygotowanie:
1Włożyć bakłażana, czerwoną paprykę, cukinię i świeże grzyby do naczynia.
2W średniej misce wymieszać razem oliwę, sok z cytryny, bazylię i czosnek. Zalać tym warzywa, przykryć i marynować w lodówce przez co najmniej 1 godzinę.
3Rozgrzać grill do wysokiej temperatury.
4Położyć warzywa bezpośrednio na ruszcie lub ponabijać na patyczki. Grillować 2 do 3 minut z każdej strony, lub aż osiągną odpowiednią miękkość. W trakcie opiekania często smarować marynatą.
Porcja dla:
5 osób