20 min.
10 min.
30 min.
Te pożywne wegetariańskie burgery są tak pyszne, że zasmakują nawet wielbicielom mięsa. Zachowują doskonale kształt, a mimo to są bardzo soczyste po upieczeniu.
Składniki:
- 5 łyżeczek oliwy z oliwek extra virgin
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 1 marchewka, grubo starta
- 2 łyżeczki pasty z suszonych pomidorów
- 820 g fasoli cannellini z puszki, odsączonej i przepłukanej
- 55 g bułki tartej
- 55 g dojrzałego sera cheddar, startego
- 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
- 4 duże bułki pełnoziarniste
- sól i pieprz
- listki sałaty frisée, do przybrania
Przygotowanie:
1Rozgrzać 3 łyżeczki oliwy na teflonowej patelni, wrzucić cebulę i smażyć 5 minut, często mieszając, aż zmięknie. Dodać startą marchewkę i smażyć jeszcze 2 minuty, mieszając. Zdjąć z ognia, dodać pastę pomidorową i wymieszać.
2Rozgrzać opiekacz do średniej temperatury. Przełożyć fasolę cannellini do miski i ubić niezbyt mocno ubijaczką do ziemniaków. Dodać usmażone warzywa, bułkę tartą, ser, natkę pietruszki oraz sól i pieprz.
3Wyrobić masę rękami, a następnie podzielić na 4 porcje. Uformować z każdej duży kotlet o średnicy około 10 cm i grubości 2,5 cm.
4Lekko posmarować kotlety z obu stron pozostałymi 2 łyżeczkami oliwy i ułożyć je na ruszcie. Opiekać po 4-5 minut z każdej strony, aż się przyrumienią i rozgrzeją wewnątrz. (Można je też usmażyć na patelni lub opiec w piekarniku pod grillem!)
5Przyrządzić sałatkę. W misce utrzeć oliwę z sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Dodać pomidorki i bazylię.
6Przekroić bułki na połówki. Można je też opiec kładąc na ruszcie obok kotletów na ostatnie 2-3 minuty opiekania. Włożyć kotlety do bułek. Podawać z sałatką pomidorową i listkami sałaty frisée.
Porcja dla:
4 osób