Czas przygotowania:
15 min.
Całkowity czas:
75 min.

Masło ziołowe ze świeżymi ziołami i granulowanym czosnkiem, które doda Twoim daniom ekstra smaku! Polecam smarować nim kurczaka przed pieczeniem, grzanki na grillu, steki i pieczone ziemniaki.

Składniki:

  • 2 łodyżki świeżego rozmarynu
  • 2 łodyżki świeżego tymianku
  • 125 g miękkiego masła
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie:

1Z łodyżek rozmarynu i tymianku pozrywać listki. Posiekać je lub zostawić tak, jak są.

2Wymieszać masło z listkami rozmarynu i tymianku, z solą, czosnkiem i pieprzem. Mieszać rękami lub za pomocą miksera, aż wszystko się połączy.

3Na desce rozłożyć arkusz papieru do pieczenia (najlepiej woskowanego), nałożyć na niego masło i zawinąć papier, tworząc z masła wałek. Włożyć od lodówki aby stężało.

4Przed użyciem pokroić masło w plastry.

Porcja dla:

1 osoby