30 min.
30 min.
60 min.
Te wyrafinowane placki ziemniaczane z szałwią doskonale nadaje się jako przekąska w czasie gdy masz gości.
Składniki:
- 800 g mączystych ziemniaków
- sól, pieprz
- 1 żółtko
- 2 łyżki mąki i jeszcze trochę
- 1 garść szałwii, drobno posiekanej
- świeżo starta gałka muszkatołowa
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
1Umyć ziemniaki i gotować do miękkości w osolonym wrzątku, około 25 minut. Oczyścić i pokroić w drobną kostkę czerwoną paprykę. Drobno posiekać cebulę. Rozgrzać oliwę na dużej patelni. Smażyć paprykę z cebulą około 5 minut.
2Dodać na patelnię koncentrat pomidorowy i połowę śmietany. Wymieszać, przykryć i zagotować. Przyprawić solą, pieprzem kajeńskim oraz mieloną papryką. Dusić na patelni bez pokrywki około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Przetrzeć zawartość patelni przez sitko. Krótko przed podaniem potrawy ubić na sztywno resztę śmietany, dodać do sosu i wymieszać.
3Odlać ziemniaki, lekko ostudzić, obrać ze skórki i jeszcze ciepłe dwukrotnie przecisnąć przez praskę kuchenną. Zmieszać masę ziemniaczaną z żółtkiem, 2 łyżkami mąki i szałwią, zagnieść ciasto. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Uformować z ciasta pokrytymi mąką rękami 12 kulek i rozwałkować je na okrągłe placuszki na posypanym mąką blacie. Odstawić na kilka minut.
4Rozgrzać łyżkę masła na patelni teflonowej. Smażyć placuszki w dwóch-trzech porcjach z obu stron po około 5 minut, aż się przyrumienią. Do smażenia kolejnych porcji dodawać na patelnię po kawałku masła. Podawać na ciepło, z sosem paprykowym w osobnym naczyniu.
Porcja dla:
4 osób