Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
100 min.

Ten wspaniały przepis na kurczaka znalazłam w książce kucharskiej mojej babci. Kurczaka dusi się w pomidorach ze świeżymi ziołami: kolendrą, pietruszką i koperkiem.

Składniki:

  • 1 cały kurczak lub 1,5 kg kurczaka poporcjowanego (udka, skrzydełka, piersi)
  • 100 g masła
  • 3-4 cebule, posiekane
  • 1/2 szklanki posiekanej kolendry
  • 1/2 szklanki posiekanej pietruszki i koperku
  • 500 g świeżych pomidorów lub 2 puszki (400 g) pomidorów bez skóry
  • 1 łyżka soli
  • chili w płatkach, pieprz i papryka do smaku

Przygotowanie:

1Jeśli używasz całego kurczaka, to najpierw trzeba go poporcjować na udka, skrzydełka itp. Przełożyć do garnka, dodać 1/4 masła i podsmażyć na złoty kolor.

2Dodać cebulę, kolendrę, pietruszkę, koperek i resztę masła, i smażyć przez 10 minut.

3Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i rozgnieść na puree (można w blenderze). Pomidory z puszki rozgnieść widelcem. Dodać do garnka, doprawić chili, solą , pieprzem i papryką, zmniejszyć ogień i gotować przez 1 godzinę.

4Podawać na talerzu z warzywami i świeżymi ziołami.

Porcja dla:

8 osób