Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
90 min.
90 min.
Całkowity czas:
100 min.
100 min.
Ten wspaniały przepis na kurczaka znalazłam w książce kucharskiej mojej babci. Kurczaka dusi się w pomidorach ze świeżymi ziołami: kolendrą, pietruszką i koperkiem.
Składniki:
- 1 cały kurczak lub 1,5 kg kurczaka poporcjowanego (udka, skrzydełka, piersi)
- 100 g masła
- 3-4 cebule, posiekane
- 1/2 szklanki posiekanej kolendry
- 1/2 szklanki posiekanej pietruszki i koperku
- 500 g świeżych pomidorów lub 2 puszki (400 g) pomidorów bez skóry
- 1 łyżka soli
- chili w płatkach, pieprz i papryka do smaku
Przygotowanie:
1Jeśli używasz całego kurczaka, to najpierw trzeba go poporcjować na udka, skrzydełka itp. Przełożyć do garnka, dodać 1/4 masła i podsmażyć na złoty kolor.
2Dodać cebulę, kolendrę, pietruszkę, koperek i resztę masła, i smażyć przez 10 minut.
3Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i rozgnieść na puree (można w blenderze). Pomidory z puszki rozgnieść widelcem. Dodać do garnka, doprawić chili, solą , pieprzem i papryką, zmniejszyć ogień i gotować przez 1 godzinę.
4Podawać na talerzu z warzywami i świeżymi ziołami.
Porcja dla:
8 osób